TiNi...24, educator, emotional freak, crybaby, a Giver, Daughter, Sis, Gerlfren, Bestfren, Pendidik, Muslimah.. mind's on work and the kids most of the time, hard core emotional, loves to love, bad stress dealer, trying hard to 'un-neglect' the neglected, learning hard to be strong, loving those who deserve to be loved most.....
12/31/2004

at the brink of 2004...about to spillover into 2005....

millions of things happened....learnt a million things more....well, isnt dat wat it's supposed to be, to learn from all dat has happened. OK, lets see the major major things dat happened....

1) Start of the year, i was put in a terrible dilemma...wic i managed to pull myself out from and never regretted anytin ever since...1 Jan 2004 is one very memorable day...

2) It was also the beginning of 'Us' ... the Real Us... no uncertainties, no question marks... a solid ground for our kind of love to grow n blossom... hee!!

3) First step into real teaching...first experience of the kinda stress, anxiety n more related to teaching...

4) The year marked the beginning of my teaching career....hence a big change on my financial agenda....syukur tak terhingga....

5) Left to be in charge of the house as my parents went for Haj. Hmmm, an experience dat made me learn sooo much...
6) The whole year was a learning experience for me n him...we learnt more abt each other n i can say..things get better by the day... i learnt the real meaning of being in love...
Hmm...truthfully, these are the only things dat i can tink of right now. I gez the year was more meaningful for him n me. Well, it doesnt stop here for sure...its juz the beginning...but im glad we are where we are now after a year being together...i'll juz pray that a bright future awaits us, making 2004 the stepping stone to greater heights....
Happy New Year 2005 to all. May the next year be more wonderful, fruitful and brings in more happiness than before...i love u all...


Said TiNi at 5:19 PM

12/30/2004

mysterious

You have a mysterious kiss. Your partner never
knows what you're going to come up with next;
this creates great excitement and arousal never
knowing what to expect. And it's sure to end
in a kiss as great as your mystery.

What kind of kiss are you?
brought to you by Quizilla

HAHAHA....mysterious eh.....entah...!!! :D


Said TiNi at 1:03 AM

12/28/2004

Terjadinya Seorang Aku...

Kadang-kadang kan...memang betul apa orang cakap, apa yang kita inginkan dan harapkan tak semestinya menjadi kenyataan. Yang peliknya, walaupun segala yang berlaku seakan-akan langsung tak menepati 'jalan cerita yang diimpikan', ia tetap mendatangkan kebahagian, kemanisan dan pada masa yang sama terus merubah jalan cerita yang telah diimpikan tadi tu, menjadi jalan cerita yang baru...semata-mata untuk disesuaikan dengan keadaan sekarang. Tapi itu adalah satu pengorbanan, yang mungkin tidak dapat dilihat dengan mata kasar... tak lah sehebat pengorbanan yang melibatkan nyawa atau wang ringgit... tapi tetap satu pengorbanan yang memerlukan hati dan jiwa yang cekal..bersungguh-sungguh....demi kerana apa? Demi kerana cinta beb......;D

Baru saja selesai menelaah buku-buku keramat kehidupan aku sejak...hmm....8 tahun yang lalu...wuii, lapan tahun eh...da macam orang kurang siuman, ketawa sendiri pagi2 buta. Amat ketara, perubahan agenda dalam hidup sehari-hari. Bermula dari zaman JC sampai sekarang..makin lama makin menarik. Boleh buat novel best seller tau. Mereke2 yang rapat tu tahulah cerita tu...tapi ada jugak cerita yang korang2 tak tahu...Semua hanya yang empunya diri jer yang tahu. Yang pasti, setiap detik...setiap saat dalam setiap kisah yang tercoret tu, ada pengajarannya, ada memorinya yang tersendiri. Kesemuanya ada satu persamaan. Setiap coretan itu melibatkan emosi yang hanya seorang H.a.r.tini (dieja begini atas sebab2 teknikal dan privacy..harap maklum...hehe) dapat rasakan. Buat aku terfikir kembali, pasal kan..sekarang ni kadang2 lupa tau apa yang telah aku lalui tahun-tahun yang sudah. Yang pasti, ia bukanlah satu laluan yang mudah...terlalu banyak duri, terlalu banyak ribut yang menyinggah...tapi ada jugak terselit keindahan, kemanisan...hahaha! Tapi bila difikirkan balik, aku lebih rela tak lalui keindahan/kemanisan macam tu, hanya untuk menerima keperitan di hujungnya.

Namun, satu pengajaran yang paling berharga....dapat mengenali begitu banyak insan mengajar aku kepelbagaian manusia. Aku jadi lebih bijak...memilih mana yang lebih serasi. Ye lah, si tini ni kan macam-macam..sensitif la, kena pandai berbual la, kena ada good sense of humour la... Masa tu, hidup seolah-olah berubah 360 darjah. Dari tini yang rendah keyakinan diri...tak mampu lihat di cermin dan beritahu diri sendiri..."its ok, everytin's fine.." kerana ternyata tak ada yang "fine". Jiwa terlalu sepi. Macam nak berontak. Macam nak jumpa satu-satu, cakap ngan dorang...."kau kata kau faham, tapi sebenarnya kau tak faham!" Tapi jangan salah faham, aku hargai...dan aku sayang dorang2 tu semua....:D Bila baca balik babak yang tu, eehh....untung orang tu, dicurahkan dengan segala kasih sayang yang aku ada....tapi, tak menjadi-jadi. Bila difikirkan, kelakar....kelakar sekali. Tapi tu lah cinta pertama aku.....muqaddimah bagi banyak lagi yang berbeza-beza intensiti...(hehehe, korang faham? kalau tak faham bukak kamus...heheheh!!) Tapi, mmg masa tu aku sedih sangat....macam2 soalan timbul. Rupa-rupanya, nak kena melangkah masuk ke dunia luar (haha, ironic...) baru dapat atasi tu semua. Bila da melihat betapa luasnya dunia luar tu...haii, barulah aku reti...cinta tu, kalau tak betul2 kena ngan orangnya, habis....hilang value tau....eee, jangan cakap CINTA la...meluat aku...perasaan sayang....ahh, much better....

Jadi...lepas tu, satu persatu. Jangan sangka entry kali ni seperti membuka pekung di dada pulak ( kalau tak tahu makna, carik pat dalam kamus peribahasa ehhh...jangan malas!!) Cuma, mungkin ia bukanlah satu yang patut dibanggakan, tapi memang pembuka mata, pembuka hati. Kalau tak kerana pengalaman sebegitu, tak mungkin aku jadi aku yang sekarang ni. Orang yang memandang memang gelisah. tak payah bilang...dah tahu dah....si tini ni, mana satu pun tak tahu. Bila baca balik babak yang ni pulak, lagi kelakar. Sekelip mata, lain orang....lepas tu dekni, lepas ni, dektu. Tapi jangan salah sangka eh....tak terok macam omputeh. Setakat kenal2, lepas tu rapat...terus tak jadi. Ada je halangan. Frustrating. Macam....cuaca. Kejap cuaca baik....memang la seronok. Tapi kan, sekejap jer...pas tu mendung...then terus ribut. Bila da ribut, datang lagi cuaca baik nie. Macam ni lah selama kira2...hmmm...2 tahun setengah. Lamanye!!! Cuma satu aje yang dikesalkan...sampailah sekarang, kalau difikirkan balik menyedihkan dan kalau boleh putar balik masa...aku betulkan part yang tu. Dalam masa belajar, memilih, melihat, menimba pengalaman, meneliti, merenung, menganalisa...macam2 lagi...ada beberapa insan yang terguris. Ada yang, "mmg padan muka kau lah berok"...tapi ada jugak yang...hmmm...tak dapat dielakkan, bukan kerana sengaja. Tapi dalam usaha untuk mengenali diri dan dunia, ada juga kesilapan yang turut membawa pengajaran. Hmm, ada dua yang sentiasa diingati...sorang, amatlah baik...terlalu baik, cuma perasaan tak boleh dipaksa kan..dan sorang lagi...hmm...boleh dikatakan, satu saja silapnya, masa. Maaf, maaf, maaf.

Tapi, sekarang memang aku percaya....itu semua ada sebabnya. Semata-mata untuk mengajar, mengumpul pengalaman. Macam orang naik basikal...kalau tak jatuh tak sah...dah pandai, sampai bila2 bole naik basikal. Cuma ada satu muka surat ni kan, adalah tertera senarai orang yang paling sesuai dengan aku. Pada masa tulah, aku percaya....apa yang kita seringkali inginkan dan impikan tak semestinya adalah yang terbaik buat kita. Hingga sesuatu yang diluar jangkaan berlaku, barulah kita sedar...."ooo, macam ni rupanya jalan ceritanya..."

Jadi, kalau nak lakarkan jalan cerita yang ideal...lupakan sudah lah...Tak wujud jalan cerita yang ideal tu. Sebabnya? Segalanya boleh berubah kerana cinta...(oklah, part nie pakai 'cinta' baru kena...hehe!) Bila rasa-rasa dah ketemu tu, barulah mula melakar. Tu pun jangan kelam-kabut. Beri masa, beri peluang untuk explore. Pengajaran yang PALING penting....Jangan terburu-buru. Mungkin kali ni, aku tak diberi peluang untuk terburu-buru. Forced to slow down. Menguji kesabaran. Menguji pendirian. Menguji kesungguhan. Ramai bertanya, mengapa? Kerana dah timba pengalaman, dah tahu mana yang baik dan tidak...Memang kalau dilihat tidak ideal, namun kalau ingin dibandingkan dengan apa yang diri sendiri telah lalui...inilah yang terhampir dengan ideal. Jadi senarai kriteria yang dituliskan dulu tu dah obsolete. Sejauh ni, hanya satu saja yang betul-betul membuktikan sama ada benar atau tidak cinta tu. Pengorbanan. Kerana, kalau diri sanggup berkorban...tak semestinya sehebat..(re: perenggan pertama) ..maknanya, itulah dia orangnya. Dah, jangan pikir bukan2...jangan asik nak andaikan jalan cerita yang lain lagi...tetapkan satu jalan cerita yang baru dan mulakan perjalanan tu dengan langkah yang yakin.

Kemudian, barulah bermula babak-babak yang baru.......



Said TiNi at 11:14 AM

12/23/2004

The few days after I got back, like i've said....was full of activities....hehehe! Macam malas nak cerita panjang lebar, juz look at the pics la....

We went to Breekz for dinner...hmm, sumhow macam extra sedap gitu kan....


Went to my grandma's place the day after....wat can be more fun than a lepak2 session wif cousinz and lots of good food cooked my grandma dearest.....


We brought Syukri and his li'l cousin out cycling...dat was quite fun...we're thinking of making it a regular thingy...mebe once a fortnight....sape2 nak join? :D

Dats all deariez....till next time. I'm savouring my last holiday moments......
TO see the rest of the picz....click here....





Said TiNi at 6:34 PM



I noe....i noe.....a very late update. I duno why, i feel soooo malas to update. Mebe cos I've been kinda bz since i got back from KL. Busy buat apa eh....ntah, i pon tak tahu. Also, i was having flu and sleeping most of the time wen i'm at home...Hehehe...ok, so here goes...

The KL trip was super-fun tho a bit tiring. We really really shopped ok..at jalan masjid india, petaling st...the 3 days seem so short. It was quite exciting too cos for the first time, we reached KL not having booked into any hotels. So sampai jer, kita jalan lah dari puduraya tu, took the LRT to get to Quality Hotel. No available rooms and so we walk n walk to two more hotels. Luckily we got to Plaza Hotel and managed to get a room for 3. Amik jer lah...... Ann has some close relatives in KL so we were fortunate as they brought us to some places wif good food...like Sate Kajang...sedaapp nah...so lembut, so empuk....then the next day, we went to dis restaurant for steamboat...pon sedaappp...Niwae, one of our intenaries is to go to Berjaya Times Square and to the theme park there. We didnt expect the theme park to be soooo best!!! They have an indoor roller coaster, not the small budak2 type tau...but the tall high 360 degree turn type. The rides are all so thrilling and makes-u-want-to vomit type...and wat do u noe, one of us actually did! Haizz, dats really the highlight of the trip....in the end we took only 3 rides....cos kesian dia, takkan nak tinggalkan sorang2 kan...hehee...All in all, we had fun, the food...the company...even the weather was good...we might juz make our KL trip an annual event or mebe every holiday...:D

KLCC at night.... and the delicious Sate Kajang!!

Smile.....We're in KL......hehe!
For full album, click here





Said TiNi at 6:05 PM

12/13/2004

.......The Ultimate Spa Retreat......
I'm not goin to say much....but the spa experience at Wayan Retreat was a hundred times better than the one ant BE...khekhe! I tell u girls, the service there is superb....the urut is wonderful (tho i tink it is painful cos i did the balinese urut, meant to be painful)...i wud recommend u gerls to try...really...aniwae, the instalments can be paid 8x so not to heavy...
Trust me gurls, i tink its worth a try...but if u take the promo package dat i took, got the balinese urut...sakit tau!! hehehehehehe.....


Said TiNi at 8:27 PM



Time to update......

OK, so far my holiday quite well-spent lah...went out n spent time wif wonderful cousins...spent my weekend nites wif beloved frens...it was fun lah, tho quite tiring...

well, lets start...thurday me, diah n tuty went out...lepakking n EATING!! eh, i really need to lose some weight sey...i mean, asik makaannnn jer...am i getting fatter?? ok, u guys tell me....am i??? *sigh* thot of really starting today...then tmr im goin KL. How to jaga makan in KL...u tell me??? once sch reopens, i will be too bz to even plan my meals...ok, aniwae back to my cousins outing...it was one wif SAUCY (as how my cuzzie puts it) stories. Well, every family, esp a BIG one like mine has it's own stories n events (hehe!) n mine is not an exception. Pucuk pangkalnya, the moral of the story is not to base anytin on assumptions. CLEAR THE AIR QUICKLY! So...the truth can be out in the open...avoid any hard feelings...embrace one another wif love and care...kherkherkher!! wateva it is, me n my cuzzies are always wif our "orait, open talk eh..." and it werks big time! i mean...juz talk abt anytin...and then laugh and continue eating...n everytin will be fine.....(i tink im startin to talk nonsense) SO the day didnt end juz there. Tuty went off earlier to catch Incredibles wif her li'l bros so me n diah juz hung out at tampines. Da lama eh kita tak buat keje gitu. Few years ago, dat was such a fav pastime sampaikan orang2 tamp da kenal agaknye muka kita. Dat was zaman tangkap jamz....now masing2 da tak kuasa dan takde masa...but it was good sharing n talking...I ended up sleepin over at her place..the 2 of us, plus her 2 li'l sistaz, stayed up till abt 2am to play monopoly...it was fun jugak lah, ngan bebudak tu nye merepekz...love ya galz!!





OK, that was time wif cousins....sat n sun nite, was another MAKAN session wif frenz. Macam cant get enuff of one another gitu, consecutive nites makan besar.. Sat nite, we had out annual Turkey Dinner, ala Thanksgiving la only dat of cos its not to celebrate dat cuma sajer2 je makan2...the only thing is dat, theres no turkey. We had 3 fried spring chickens as substitutes. But we did have my spaghetti...gez i'll be expected to prepare dat every dec...kan kan kan?? Well, we didnt juz eat...we had UNO stacko game wic was quite fun...but lasted for less than an hr...we attempted to play a Maths game, suggested by our maths teacher...but stopped wen sum1 confidently clapped her hand at "17" in a Multiple-of-3/No-wif-3 Clapping Game (wateva u call it...) come to tink of it...tak sampai 20 pon kita main dat game..??? budak pre-school lagi bagus sey agaknye... Last2, adalah satu budak nie bawak PS2, so apa lagi...the guys had their share of a funtime....
The next nite, we had makan-besar session again...dis time at Singgah Selalu JB. Wahh, wif the ketam and all.....the company and the shared laughter made it all a wonderful wonderful experience...


Actually, dat wasnt it. Went to JB earlier before the Singgah Selalu dinner to my cousin's place in Taman Perling. Lupa nak amik2 gambar...but it was nice too lah, the food and the house...hehe!
So darlingz, my updates for the last few days. There will sure be more to come. Will be away to KL tmr (14th-16th) wif ann n liza...Makan lagi..*sighhhh* will be back wif more stories n picz to update yah! As for today, i have a date wif my mom for a Spa Retreat. So exciting...will update on dat too, hopefully tonite if im in the mood..hehehee!
Juz wana say, thanx galz (luvly buddies and cuzzies) ....for the wonderful time dat we had. I noe we have been having dis kinda fun since like years n years before but i gez the times we spent have always been so memorable n fun dat i noe i will never get enuff of it. Thank u for being part of my life and never failing to make me happy wenever we are together. I see us growing old together, sharing our joys and even sadness...and i do hope dat i will be able to see more of us in future...sampailah ke tuaaaa....:D
OK then, till next entry.....Sayang korang sume!!! MMuuaaccckkzzz!!!
Klik di sini untuk melihat keseluruhan album....*winkz*





Said TiNi at 11:17 AM

12/11/2004


You Are A Professional Girlfriend!


You are the perfect girlfriend - big surprise!

Heaven knows you've had enough practice. That's why you're a total pro.

If there was an Emily Post of girlfriends, it would be you.

You know how to act in every situation ... to make both you and your guy happy.




What Kind Of Girlfriend Are You? Take This Quiz :-)




Find the Love of Your Life
(and More Love Quizzes) at Your New Romance.

Well, wat can i say...i'm a Pro!!! hehehehe......*winkz*




Said TiNi at 4:24 PM

12/07/2004

Truly a Holiday...

Well, I'm back from the 1st part of my holidayz. The Malacca trip was a whole load of fun, especially wif the fun bunch of gurls all out to enjoy themselves. Tho we did have a few 'uncomfortable' encounters, the rest of the time was kinda OK actually. Especially the swimminnggg....hehehe...the stoopid but gerek relays, the synchronise swimming tak jadi, the bersemangat relay swimmer yg slalu go wrong direction (hahahaha....i admit, dat was really funny...i had NO idea ok!!) the food was good too...but i tell u, wen i got back i had a problem of removing wat i ate such dat it made my trip to Batu Pahat the next day a bit unpleasant.

For full album, click here.....

The Batu Pahat/Malacca trip was ok too. My cuzin got engaged and it was kinda nice. It was me and the rest of my cousins yang sibok2 amik gambar. I was thinking, orang M'sia tak suka amik gambar ke. There were no other photographers. Hmm, they must have thought dat we S'poreans takde keje lain suka amik gambar.
Went to Malacca on Sunday for a wedding and to visit my cousin Nad's fiance's grandma's place (phew, dats a mouthful...) It was tiring cos we got lost many times...hahaha...nasib baik bukan aku yg drive....:D Got back late Sunday nite...


For more picz of e BatuPahat/Melaka trip, click
here....

Now, im at home and for the rest of the week, will be quite free. Cuma masalahnya, masalahnya...masalahnya...masalah kewangan...HEHEHE! Im soooo looking forward to my first major bonus. Macam2 aku dengar, 1.75 lah, 2.25 lah...takpe lah, janji dapat. Barulah enjoy....Will be goin KL next week wif pgde palz, barulah betul2 nye shopping...tak sabar tak sabar....
ok till then gurlzz...take care yah!!


Said TiNi at 2:07 PM

Other Stuff!